Wat is een beroerte

Beroerte (CVA)
Een beroerte is een probleem van de bloedvaten in de hersenen. Het wordt ook wel CVA genoemd. De betekenis van deze afkorting is: Cerebro (hersenen) Vasculair (bloedvat) Accident (ongeluk).

Een veelvoorkomend probleem of ongeluk is dat er een verstopping optreedt van de bloedvaten in de hersenen. Dit noemen we een herseninfarct.

infarct 1       infarct 2

Een ander probleem of ongeluk is dat er een bloedvat in de hersenen kapot gegaan is. Dit noemen we een hersenbloeding. Het bloed stroomt nu buiten het bloedvat, tussen het hersenweefsel in en veroorzaakt druk op het hersenweefsel.

bloeding

In beide gevallen kan het bloed niet meer bij de achterliggende hersengebieden komen en dit wordt niet meer van voeding/zuurstof voorzien. Hierdoor kunnen hersencellen hun werk niet meer doen en kunnen afsterven.

Bekijk ook het filmpje van de Nederlandse Hartstichting:

Een voorbijgaande beroerte wordt TIA genoemd.
(afkorting van het Engelse Transient Ischemic Attack).
De klachten verdwijnen dan meestal binnen 20 minuten.

Een TIA kan als een waarschuwing worden gezien voor een echte beroerte met blijvende gevolgen. Ga met deze klacht dus naar uw huisarts. 

Als iemand pas láter denkt dat hij of zij een TIA heeft gehad, dan is het belangrijk om tóch dezelfde dag nog naar de huisarts te gaan om onderzoek te laten doen naar de oorzaak van de TIA. Soms vindt men een oorzaak die goed te behandelen is.