Wat kunt u zelf doen?

Als u een beroerte (CVA) heeft gehad is het heel belangrijk om snel met oefenen te beginnen. In de eerste 12 weken treedt namelijk het meeste herstel op. Het lijkt misschien vreemd om te gaan oefenen, terwijl u zich niet goed voelt en erg moe bent, maar het is wetenschappelijk bewezen dat dit werkt. Uw familie kan u hierbij helpen of stimuleren. oefen met fam

Door te oefenen werkt u aan het herstel van uw lichaam en van uw hersenen. Ook als u nog niet zoveel oefeningen kunt doen, heeft het wel zin om te oefenen. In het begin zijn de oefeningen misschien moeilijk. Laat u daardoor niet ontmoedigen, maar probeer het toch. Het heeft zelfs zin om een oefening in gedachten te doen. Oefenen is belangrijk om uiteindelijk weer zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren.  zelf oefenen
Alledaagse handelingen geven u een goede gelegenheid om te oefenen. U moet tóch elke dag uw tanden poetsen, dus dan kunt u er net zo goed een oefening van maken.

De oefengids: ” zelf oefenen na een beroerte” kan u hierbij helpen. Kijk op onderstaande link voor een informatieve film over het nut en gebruik van zelf oefenen:

De oefengids is te bestellen via: www.hersenletsel.nl of telefonisch:026 351 2512, of
www.cva-vereniging.nl/PDF2013/Oefengids4edruk.pdf
Een digitale versie “oefenapp beroerte” is te koop, voor zowel android als voor IOS besturing. Wilt u meer informatie over deze app, neem dan contact op met uw therapeut. Op de verpleegafdeling Neurologie in het Catharina Ziekenhuis kunt u ook terecht voor informatie bij het verpleegkundige team.