Februari 2018

“Minder angst en somberheid door samen oefenen na een beroerte”

‘Mensen met een beroerte herstellen beter als ze intensief oefenen’, vertelt Judith Vloothuis, revalidatiearts en onderzoeker bij Reade revalidatiecentrum in Amsterdam. ‘Bij Reade hebben we samen met de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het VU Medisch Centrum het CARE4STROKE programma gemaakt. Patiënten oefenen in dit programma, naast de normale therapie, extra met een partner, familielid of vriend. Via een oefeningen-app krijgen patiënt en naaste te zien hoe ze de oefeningen samen kunnen uitvoeren.’ Het CARE4STROKE programma is in twee revalidatiecentra en zeven verpleeghuizen onderzocht op effectiviteit en kosten. Het programma zorgt in acht weken voor meer dan 19 uur extra oefentijd, zonder de zorgkosten te verhogen. Deelname aan het CARE4STROKE programma leverde op mobiliteit van de patiënt geen meerwaarde op. Wel waren patiënten significant minder angstig en naasten minder somber wanneer ze meededen aan het programma. Patiënten en naasten vonden dat samen oefenen een goede voorbereiding was op weer thuis zijn. Ze wisten beiden beter wat men wel en wat men niet aankon.
——————————————————————————————————————————

Ook in 2018 organiseren SWZ en Archipel weer informatiebijeenkomsten, voor cliënten en mantelzorgers, over het behandelprogramma van Hersenz.
Deze bijeenkomsten vinden plaats op zaterdag 3 februari, 7 april, 2 juni, 1 september en 3 november van 10.00 – 12.00 uur in Gagelbosch, Gagelboschplein 200 te Eindhoven. Tijdens de informatiebijeenkomst gaat een van onze behandelaren in op (niet-aangeboren) hersenletsel en Hersenz en deelt Jeannette Heijting, oud-deelnemer aan Hersenz, haar eigen ervaringen. Aansluitend is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen en een een-op-een gesprek met de aanwezige behandelaren, waardoor er meer op de persoonlijk situatie kan worden ingegaan. Voor het bijwonen van een informatiebijeenkomst vragen wij u vriendelijk zich aan te melden via http://www.archipelzorggroep.nl/hersenz of telefonisch via 040 – 264 64 64.